Ylöjärvellä kiusaamista vastaan: fight back!

Moision yläasteen eteisaulan lasisten ovien takana parveilee joukko nuoria. He painavat nenänsä ikkunalasiin ja heiluttavat vimmatusti. Lasiovien toisella puolen seisova Pekka Hyysalo on heille entuudestaan tuttu. Muutamia vuosia sitten Pekka Hyysalon tarina kosketti suomalaisia voimakkaalla kerronnallaan. Julkisuuteen rohkeasti omana itsenään noussut Pekka oli esimerkkitapaus siitä, kuinka voimakkaalla mielenlujuudella voidaan aloittaa kaikki alusta. Silloinkin, kun toivoa ei enää näyttäisi olevan jäljellä.

Järjestimme syksyllä huutokaupan, jonka tuotot ohjaamme kiusaamisen vastaiseen toimintaan. Keskiviikkona tärkeää työtä tehtiin Ylöjärvellä, Moision yläasteella, jonka auditorion ylivoimaiseksi päätähdeksi nousi Pekka Hyysalo. Auditorio täyttyi viimeistä penkkiään myöten koululaisista ja koko koulu pääsi seuraamaan Pekan luentoa. Se näytettiin suorana myös livelähetyksen avulla jokaiseen luokkahuoneeseen. Sali oli koko esityksen ajan hiirenhiljainen. Pekan puheenvuoro vangitsi yleisönsä ja sai nuoret kuuntelemaan tarkkaavaisesti. Koululta kerrottiin, että auditoriossa ei oltu moista hiljaisuutta ennen nähtykään.

Vuoden puhujaksi palkittu Pekka kertoi tarinansa rehellisesti ja luontevasti. Hän jutteli yleisöään arvostaen, mielenkiintoisesti ja nokkelasti. Tunnin kestänyt puheenvuoro sai aikaan keskustelua ja kysymyksiä. Selfiejono kiersi koko auditorion lävitse: jokainen nuori halusi kuvaan Pekan kanssa. Koulukiusaamisen vastustamisessa on kyse toisen ihmisen ymmärtämisestä. Meidän tulee nähdä syvemmälle ja ymmärtää se, miksi me olemme erilaisia keskenämme. Erilaisuuden rikkaus on oivallus, joka saa meidät luopumaan kiusaamisen kierteestä. Kuten Pekka opetti, meidän tulee taistella niitä juttuja vastaan, jotka lannistavat meitä.

Jatkamme kiusaamisen vastaista kampanjointia Moision koulussa vielä jatkossakin. Opettajien avustuksella palkitaan stipendeillä vuoden päätteeksi ne oppilaat, jotka ovat toiminnallansa vastustaneet kiusaamista.

Fight back!

Open chat
Kysy, me vastaamme