50 vuotta täyttävä Sirpa on ollut koko elämänsä Mattilassa

Mattilan makkaratehdas perustettiin Ylöjärven Metsäkylään vuonna 1958. Ei aikaakaan, kun käynnistyi yksi koko työntekijähistoriamme kauneimmista matkoista. Tuo matka jatkuu edelleen. Nimittäin vuonna 1963 mies nimeltä Antti pääsi töihin Mattilaan, tuohon viisi vuotta aiemmin perustettuun makkaratehtaaseen. Työpaikan saaminen oli Antille hieno asia myös sen takia, että hän asui ainoastaan 50 metrin päässä itse tehtaasta. Muutamia vuosia myöhemmin Antin perheeseen syntyi uusi tulokas, joka sai nimekseen Sirpa.

Pieni tyttö syntyi ja kasvoi makkaratehtaan kyljessä. Näki läheltä, kun isä kävi vuosikymmenien ajan päivittäin töissä Mattilassa. Täytettyään 18 vuotta, kesäkuun alussa vuonna 1985, sai Sirpa seuraavana päivänä vakituisen työpaikan – mistäs muualtakaan kuin Mattilasta.

Vuonna 1989 Mattilan makkaratehdas muutti isompiin tiloihin Vaihtotielle, missä porskutamme edelleen. Joitakin vuosia myöhemmin Sirpan Antti-isä vetäytyi eläkkeelle tehtyään yli kolme vuosikymmentä pyyteetöntä työtä Mattilan eteen. Tytär jatkaa isänsä viitoittamaa hienoa tietä ja tänä viikonloppuna on aihetta tuplajuhliin.

Nyt torstaina Sirpalle tulee täyteen 32 vuotta Mattilassa ja heti perään perjantaina hän täyttää pyöreät 50 vuotta. Jos joku on kakkukahvinsa, onnittelulaulunsa ja lämpimät halauksensa ansainnut, niin se on meidän Sirpa!

 

PUOLI VUOSISATAA MATTILAA

 

Pitkäaikainen ja rakastettu kirjanpitäjämme Sirpa on ollut meillä töissä siis koko täysi-ikäisyytensä. Hän on myös viettänyt koko lapsuutensa makkaratehtaan äärellä. Ja kaiken tämän jälkeen hän on edelleen onnellisesti meillä töissä. Omassa työhuoneessaan. Arjen askareissaan hoitamassa omaa rooliaan, jotta tehtaamme rattaat pyörivät.

”Isäni Antti tuli tosiaan töihin Mattilaan jo vuonna 1963. Voisin sanoa, että itse olen melkein syntynyt Mattilassa, sillä asuimme vanhan makkaratehtaan naapurissa. Sitten 80-90-luvun taitteessa vanha tehdas sai jäädä ja Mattila siirtyi tänne uusiin tiloihin. Silloin meitä oli laskuttajina minä ja Riitta”, kertoo Sirpa.

Sirpa kuvailee suurella lämmöllä entistä työpariaan Riittaa, joka oli Mattilassa töissä yli 40 vuotta. Nykyään eläkkeellä olevan Riitan hän on tuntenut pikkutytöstä asti. Sirpa on ollut tämän hetken työntekijöistä Mattilassa toiseksi pisimpään. Ainoastaan vanha kujeilija Risto on ollut häntä kauemmin talossa. Yli 46 vuotta Mattilassa töissä ollut Ristohan olisi päässyt jo eläkkeelle, mutta mies ei halunnut lähteä meiltä, joten hommat jatkuvat.

Sirpan mielestä parasta Mattilassa ovat työkaverit. Ajan saatossa porukka on vaihtunut, uusia työntekijöitä on tullut sisään ja lähtenyt pois, mutta kuitenkin se sama yhteishenki ja hyvä tunnelma ovat aina säilyneet.

”En olisi varmasti ollut täällä yli kolmea vuosikymmentä, jos en viihtyisi työssäni. Täällä on aina hyvä olla ja ihmiset ympärilläni ovat kaikki ystävällisiä.” Edelleen Ylöjärvellä asuva Sirpa tykkää tulla aamuisin töihin. Hän on ammattilainen omassa työssään. Hän tietää, mitä tekee. Sisätiloissa työskentelyn vastapainoksi vapaa-ajan harrastuksiin kuuluvat kävely ja pyöräily ulkoilmassa.

Hän puhuu Mattilasta suurella rakkaudella. Mattila on aina kohdellut Sirpaa hyvin ja Sirpa on aina kohdellut Mattilaa hyvin. Tärkeä kirjanpitäjämme ja makkaratehdas ovat iso osa toistensa historiaa.

”Tavallaan olen ollut 50 vuotta Mattilassa kiinni. Ja enköhän ole jatkossakin”, toteaa hymyilevä Sirpa.

Mattilan väki haluaa kiittää Sirpaa pitkästä yhteisestä taipaleesta ja odotamme jo innolla tulevia yhteisiä työvuosia. Kiitos, Sirpa!
(Kuvat alla, ylempi kuva: 1-vuotias Sirpa kotipihallaan makkaratehtaan naapurissa. Alempi kuva: Oikealla seisova Sirpan Antti-isä on aloittanut juuri työt Mattilassa 60-luvulla.)

Open chat
Kysy, me vastaamme